Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România


Categorie: Palate
Perioada: sec. XIX
Importanta: A
Cod LMI: B-II-m-A-19021
Adresa: Str. Lipscani 18-20 sector 3
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România Palatul fostei Societăţi de asigurări Dacia - România

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Descrieri/Comentarii

Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 16-Dec-2009

"    Vizavi de Banca Națională, se află una dintre cele mai împodobite clădiri de pe strada Lipscani, fostă Banca Generală (nr. 18-20), unde funcționează acum o instituție bancară. Edificiul a fost construit între anii 1910-1913 pentru societatea Dacia și restaurat în anii '80.

     Ocupând colțul între străzile Lipscani, Smârdan și Stavropoleos, clădirea are o fațadă lungă și pe strada Stavropoleos. Decorația, excepțional de bogată, este de factură neoclasică, cu elemente de Renaștere. Etajul I are ferestrele încununate cu frontoane sprijinite pe coloane ionice; intrarea este subliniată prin coloane dorice la parter și ionice la etaj, încadrate de înalte coloane corintice. Întreaga fațadă este împodobită cu busturi în medalioane, cu grupuri de personaje, toate în relief. Pe colțul între cele trei străzi, clădirea este încununată de o cupolă, cu un grup de personaje în vârf. Interioarele clădirii sunt la fel de somptuoase ca și exterioarele: holul central, deschis pe trei nivele, este îmbrăcat în marmură, cu vitralii și ornamente aurite; lumina se cerne printr-un luminator octogonal, a cărui formă se acordă cu forma holului băncii."


Extras din:

Colfescu, Silvia - București: ghid turistic, istoric, artistic, București, Vremea, 2009 [►]

yony_ro / 15-Apr-2009

Aici se vede clar firma "BANCA GENERALA ROMANA" intr-o carte postala de la 1900:

www.flickr.com/photos/36487105@N03/3407354240/sizes/o/

DavidC / 11-Sep-2008
Restaurat in 1983-1984 - arhitecti Constantin Rulea, Octav Dimitriu